کابل شبکه چیست؟ آشنایی با انواع کابل شبکه

کابل شبکه چیست؟

 

همانطور که می‌دانید، دسترسی به اینترنت با استفاده از روش‌های مختلفی امکان‌پذیر است که به طور کل به دو دسته اتصال به اینترنت با استفاده از کابل‌ شبکه و اتصال بی‌سیم تقسیم بندی می‌شود.

کابل شبکه به مجموعه سیم‌هایی از جنس مس یا شیشه گفته می‌شود که برای اتصال و انتقال داده و اطلاعات بین کامپیوترها و روترها و سوییچ‌ها و شبکه‌های استورج SAN (به طور کلی بین اجزا و مولفه های شبکه) استفاده می‌شود. پس کابل‌ها رسانه‌ای هستند که داده‌ها در آن جریان دارند و اطلاعات از دستگاهی در شبکه به دستگاه دیگری منتقل می‌شود.

 

شما می توانید انواع کابل های شبکه موردنیاز پروژه های خود را از طریق مشاوره با کارشناسان سازه گستر پایتخت تهیه کنید.

 

گروه سازه گستر پایتخت با تکیه بر بیش از 20 سال تجربه و فعالیت به عنوان تامین کننده تجهیزات و ملزومات صنعت برق کشور ( الکتریکال - مکانیکال - ابزار دقیق ) با افتخار آماده خدمت رسانی به فعالان صنعت برق و صاحبان صنایع می باشد.
شماره تماس : 32 20 17 66 - 021
پست الکترونیک: info@sazehgostarsgp.com
نشانی: تهران، میدان فردوسی، کوچه گلپرور، پلاک 20، واحد 25

 

پس از پاسخ به سوال کابل شبکه چیست معرفی و بررسی انواع کابل شبکه، باید به طور کل به شباهت‌ها و تفاوت‌های این کابل‌ها اشاره کرد.

توجه کنید که از لحاظ ظاهری، دارای 8 سیم هادی هستند که وظیفه انتقال اطلاعات را برعهده دارند. این 8 رشته سیم، که معمولا برای تشخیص بهتر در رنگ‌های مختلف ساخته شده‌اند، به سوکت‌ شبکه، مخصوصا سوکت RJ45 متصل می‌شوند که به صورت استاندارد در تجهیزات شبکه از آن استفاده می‌شود. همچنین این 8 رشته هادی، در تمامی آنها، دو به دو به هم تابیده شده‌اند. در ادامه تصویر این سوکت بسیار معروف RJ45 و 8 رشته هادی موجود در کابل‌های شبکه مشاهده می‌شود.

 

 

انواع کابل شبکه

کابل شبکه براساس استانداردهای مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند. در ادامه، به معرفی انواع کابل شبکه براساس استانداردهای Cat (Category) می‌پردازیم:

 

 

 

کابل شبکه CAT5

اولین نسل از نسل کابل‌های شبکه اترنت، کابل CAT5 نام دارد که سالیان سال در بسیاری از شبکه‌های مورد استفاده قرار می‌گرفت. این امر به معنی عدم استفاده کنونی از این کابل لن یا شبکه نیست و بسیاری از شبکه‌های خانگی هنوز از این مدل برای اتصال به اینترنت استفاده می‌کنند، هرچند که بسیاری از شرکت‌ها دیگر به تولید آن نمی‌پردازند. برای بررسی مشخصات انواع کابل لن، سه فاکتور اساسی را در هر کدام از این ها مقایسه می‌کنیم. مشخصات CAT5 شامل موارد زیر می‌شود:

  • سرعت انتقال: 100 مگابیت در ثانیه
  • فرکانس: 100 مگاهرتز
  • حداکثر طول: 100 متر

این به این معنی است که این کابل، می‌تواند اطلاعات را با سرعت 100 مگابیت در ثانیه، با فرکانس 100 مگاهرتز و تا 100 متر، منتقل کند که دلیل کافی برای استفاده سراسری از این کابل، محسوب می‌شود!

 

شما می توانید انواع کابل های شبکه موردنیاز پروژه های خود را از طریق مشاوره با کارشناسان سازه گستر پایتخت تهیه کنید.

 

کابل شبکه CAT5e

نسل بعدی کابل‌های لن، پس از کابل CAT5، کابل شبکه CAT5e نام دارد. حرف e در این کابل، به معنی توسعه یافته می‌باشد و به این معنی است که در ساخت این این کابل نسبت به نسل گذشته خود، یعنی کابل CAT5 پیشرفت‌هایی حاصل شده است برقچی به بررسی مشخصات کابل CAT5e نیز می‌پردازد:

  • سرعت انتقال: 1000 مگابیت در ثانیه
  • فرکانس: 100 مگاهرتز (حداکثر 350 مگاهرتز)
  • حداکثر طول: 100 متر

 

 

همانطور که مشاهده شد، کابل CAT5e نسب به نسل گذشته خود پیشرفت‌های بسیاری داشته است. از لحاظ شکل ظاهری، کابل CAT5e شبیه به نسل پیشین خود می‌باشد که در تصویر قابل مشاهده است.

 

کابل شبکه CAT6

 پس از کابل‌های CAT5 و CAT5e، نوبت به ظهور کابل شبکه CAT6 رسید و برقچی به بررسی مشخصات آن خواهد پرداخت. این کابل به طور سراسری در شبکه‌های نیازمند سرعت و پهنای باند بالاتر مورد استفاده قرار می‌گیرد که مشخصات آن به این صورت است:

  • سرعت انتقال: 10 گیگابیت در ثانیه
  • فرکانس: 250 مگاهرتز ( حداکثر 550 مگاهرتز )
  • حداکثر طول: 100 متر
  • طول موثر: 55 متر

 

 

در کابل‌های CAT6، ویژگی جدیدی را به عنوان طول موثر، برای بررسی بهتر اضافه کردیم. طول موثر به این معناست که کابل CAT6، نهایتا تا 55 متر می‌تواند اطلاعات را با حداکثر سرعت 10 گیگابیت در ثانیه منتقل کند و پس از آن، سرعت افت خواهد کرد. همچنین این کابل‌ها به صورت شیلد‌دار و بدون شیلد نیز تولید و عرضه شده‌اند که می‌توان از هرکدام از آن‌ها، بسته به نیاز، استفاده کرد. کابل CAT6 شیلددار در تصویر بالا قابل مشاهده است.

 

کابل شبکه CAT6A

نسل دیگر کابل‌ها، کابل CAT6A هستند که حرف A که در نام این کابل مشاهده می‌شود به معنی این است که این مدل نسبت به نسل پیشین خود، پیشرفته‌تر شده‌ است و در حقیقت نسخه مدرن‌تر کابل CAT6 به حساب می‌آید.

 

 

  • سرعت انتقال: 10 گیگابیت در ثانیه
  • فرکانس: 500 مگاهرتز ( حداکثر 550 مگاهرتز )
  • حداکثر طول: 100 متر
  • طول موثر: 100 متر

به راستی که کابل CAT6A، نقاط ضعف کابل CAT6 را جبران کرده است! به طوری که دیگر مشکل طول موثر در این کابل وجود ندارد. همچنین فرکانس این کابل، نسبت به نسل پیشین خود افزایش داشته است که باعث می‌شود به راحتی از آن در شبکه‌های پرسرعت و مدرن استفاده شود. کابل CAT6A نیز به صورت شیلددار و بدون شیلد تولید و عرضه شده است که هرکدام از آن‌ها در بازار‌های جهانی قابل تهیه و استفاده می‌باشند.

 

کابل شبکه CAT7

یکی از پیشرفته‌ترین کابل‌های شبکه، کابل CAT7 نام دارد و در ساختار آن، پیشرفت‌های بسیار چشم‌گیری صورت گرفته است. این امر باعث شده است که کابل CAT7، نسبت به نسل‌های پیشین خویش، ویژگی‌های منحصر به فردی پیدا کند. برقچی به بررسی این ویژگی‌ها می‌پردازد:

  • سرعت انتقال: 10 گیگابیت در ثانیه
  • فرکانس: 600 مگاهرتز
  • حداکثر طول: 100 متر

 

 

افزایش فرکانس تا 600 مگاهرتز، یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد کابل CAT7 شناخته می‌شود. همچنین در ساختار کابل CAT7 از دو روکش داخلی استفاده شده است که باعث می‌شود نرخ تداخل سیگنال در آن به شدت کاهش پیدا کند.

 

 

گروه سازه گستر پایتخت با تکیه بر بیش از 20 سال تجربه و فعالیت به عنوان تامین کننده تجهیزات و ملزومات صنعت برق کشور ( الکتریکال - مکانیکال - ابزار دقیق ) با افتخار آماده خدمت رسانی به فعالان صنعت برق و صاحبان صنایع می باشد.
شماره تماس : 32 20 17 66 - 021
پست الکترونیک: info@sazehgostarsgp.com
نشانی: تهران، میدان فردوسی، کوچه گلپرور، پلاک 20، واحد 25

 

 

کابل شبکه CAT8

آخرین و مدرن‌ترین انواع کابل لن، کابل CAT8 نام دارد که دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است. توجه کنید که این کابل نیز همانند کابل CAT7 تنها به صورت شیلددار تولید و عرضه شده است. برخی از ویژگی‌های کابل CAT8 شامل موارد زیر است:

  • سرعت انتقال: 40 گیگابیت در ثانیه
  • فرکانس: 2000 مگاهرتز
  • حداکثر طول: 30 متر

 

 

توجه کنید که سرعت و فرکانس تحت پوشش بسیار بالای این کابل، به عنوان انقلابی در زمینه کابل‌های لن شناخته می‌شود به طوری که نسبت به نسل‌های پیشین خود پیشرفت چشمگیری داشته است. همین امر موجب شده است که CAT8 قیمت بالاتری نسبت به نسل‌های پیشین خود داشته باشد و به همین دلیل مورد توجه شبکه‌های نیازمند سرعت و پهنای باند بسیار بالا، قرار گرفته است. در زیر، تصویری از CAT8 قابل مشاهده است که همانند CAT7، در ساختار آن از دو روکش استفاده شده است که باعث کاهش تداخل سیگنال در کابل لن می‌شود.

 

تفاوت کابل شبکه UTP و SFTP

 

 

 

 

کابل شبکه UTP (Unshielded Twisted Pair) و SFTP (Shielded Foiled Twisted Pair) دو نوع رایج کابل شبکه هستند. تفاوت اصلی بین این دو نوع کابل در لایه محافظتی آن‌ها است:

  • UTP: کابل UTP از طریق جفت‌های تابیده بدون شیلد (Unshielded) که با یکدیگر تابیده می‌شوند، ساخته می‌شود. این کابل‌ها از چهار جفت سیم مسی تشکیل شده‌اند که هر جفت از دو سیم مسی است که به هم تابیده می‌شوند. کابل UTP در مقابل تداخلات الکترومغناطیسی ضعیف‌تر است و در محیط‌های با تداخل الکترومغناطیسی کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

 

 

  • SFTP: کابل SFTP از طریق جفت‌های تابیده با حفاظت فویلی (Shielded Foiled) ساخته می‌شود. به علاوه، این کابل‌ها دارای یک لایه حفاظتی فویلی هستند که از تداخلات الکترومغناطیسی محافظت می‌کند. این فویل بین جفت‌ها و درون کابل قرار دارد و از تداخلات الکترومغناطیسی به خوبی جلوگیری می‌کند. کابل SFTP در محیط‌های با تداخل الکترومغناطیسی بالا مانند محیط‌های صنعتی یا شهری استفاده می‌شود.

 

 

 

به طور کلی، کابل SFTP به دلیل حفاظت بیشتر خود، در مقایسه با کابل UTP، مقاومت بیشتری در برابر تداخلات الکترومغناطیسی دارد. با این حال، هزینه آن نیز بیشتر است. انتخاب بین UTP و SFTP بستگی به محیط شبکه، نیازهای امنیتی و بودجه موجود دارد. 

 

 

 

کابل شبکه شیلددار و بدون شیلد

یکی دیگر از نکاتی که قبل از معرفی انواع کابل لن لازم است به آن اشاره شود، بررسی کابل‌های شیلددار و بدون شیلد است. همانطور که اشاره شد، 8 رشته سیم به دو صورت دو به دو، در هم تنیده شده‌اند که این ویژگی در تمام کابل‌های شبکه وجود دارد. برخی از نسل‌های کابل لن، به صورت شیلددار (STP) و بدون شیلد (UTP) تولید و عرضه شده‌اند. در حقیقت در کابل‌های شبکه شیلددار، یک روکش مضاعف در درون کابل وجود دارد که باعث می‌شود نرخ تداخل سیگنال در کابل لن، کاهش پیدا کند. 

 

مقایسه کابل شبکه Outdoor و Indoor

 

کابل شبکه داخلی (Indoor) و کابل شبکه خارجی (Outdoor) دو دسته اصلی از کابل‌های شبکه هستند که برای استفاده در محیط‌های داخلی و خارجی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه به مقایسه‌ی برخی از ویژگی‌های مهم این دو نوع کابل می‌پردازیم:

 

  1. مقاومت در برابر عوامل جوی: کابل شبکه Outdoor طراحی شده است تا در برابر شرایط جوی سخت‌تر مانند نور خورشید، باران، برف و دمای بالا یا پایین مقاومت کند. در عوض، کابل شبکه Indoor بیشتر برای استفاده در داخل ساختمان‌ها و در شرایط آب و هوایی محافظت‌شده است.
  2. مقاومت الکتریکی: کابل‌های شبکه Outdoor عموماً دارای لایه‌های محافظتی بیشتری هستند تا در برابر تداخلات الکترومغناطیسی محافظت کنند. این ویژگی به تعداد بیشتری از تداخلات الکترومغناطیسی در محیط‌های بیرونی مقابله می‌کند. در حالی که کابل شبکه Indoor عموماً از لایه‌های شیلد کمتری استفاده می‌کند.

 

بنابراین، انتخاب کابل شبکه Outdoor یا Indoor بستگی به نیازهای محیطی و شرایط کاربرد خاص شما دارد. اگر کابل در محیط‌های بیرونی و تحت تأثیر عوامل جوی قرار می‌گیرد، کابل شبکه Outdoor مناسب است. اما اگر استفاده در داخل ساختمان و در شرایط آب و هوایی محافظت‌شده مورد نیاز است، کابل شبکه Indoor مناسب‌تر خواهد بود. 

 

تفاوت پچ کورد با کابل شبکه در چیست؟

 

تفاوت اصلی بین پچ کورد و کابل شبکه در استفاده و کاربرد آن‌ها واقع می‌شود. در زیر به تفاوت‌های اصلی بین این دو مورد اشاره می‌کنم:

 

کاربرد:

  • پچ کورد: پچ کوردها اغلب برای اتصال تجهیزات شبکه به پچ پنل یا سوئیچ‌ها استفاده می‌شوند. طول این کابل‌ها معمولاً کوتاه‌تر از 2 متر هستند و برای اتصال مستقیم دستگاه به پچ پنل یا سوئیچ مورد استفاده قرار می‌گیرند. لازم به ذکر است بدانید پچ کورد،‌ همان کابل شبکه است با این تفاوت که دوسر کابل، سوکت شبکه تعبیه شده است.
  • کابل شبکه: کابل‌های شبکه برای اتصال بخش‌های مختلف شبکه به یکدیگر استفاده می‌شوند. این کابل‌ها به طول بلندتر و معمولاً تا صدها متر می‌باشند و برای اتصال بخش‌های مختلف شبکه مانند سوئیچ‌ها، روترها، پچ پنل‌ها و پوزیشن‌ها استفاده می‌شوند.

 

*منبع مطلب برقچی می باشد.

 

۵
از ۵
۱ مشارکت کننده

جستجو در مقالات

اخرین نوشته‌ها